Ushqimet më të Mira për Mushkëritë

Ushqimet më të Mira për Mushkëritë

Përveç ambientit, dieta ushqimore luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e mushkërive. Në kohën kur mushkëritë na duhen sa më të shëndetshme, po ju zbulojmë disa prej ushqimeve që përmirësojnë ndjeshëm shëndetin e traktit respirator.

Mollët

Një mollë në ditë jo vetëm që mban doktorin larg, por nxit edhe mirëfunksionimin e mushkërive gjithashtu. Një studim i publikuar në ‘European Respiratory Jurnal’ zbulon se konsumi i mollëve ndihmon mushkëritë dhe rikuperimin e atyre të dëmtuara edhe tek duhanpirësit. Fitokimikët që gjenden tek mollët, ulin stresin oksidativ dhe inflamacionin, gjë që rrit potencialisht funksionin pulmonar.

Çaji Jeshil

I pasur me shumë anti-osidantë dhe polifenole, çaji jeshil është shumë i dobishëm për funksionimin e mushkërive madje duke shpërbërë edhe qelizat kancerogjene sipas studimeve të kryera në laborator. Konsumimi i këtij çaji jo vetëm ndihmon në mirëfunksionimin e mushkërive por edhe lehtëson vështirësitë e frymarrjes.

Perimet gjethe-gjelbëra

Perimet e gjelbëra si lakra kale, spinaqi apo brokoli janë të pajisura me vlera ushqyese që ndihmojnë mirë funksionimin e mushkërive.

Këto perime përmbajnë shumë anti-oksidanntë, fibra, vitamina dhe minerale.

Në fakt studimet e fundit tregojnë se konsumi i tyre lidhet edhe ulje të madhe të riskut që të prekeni nga kanceri i mushkërive apo azma.

Hudhra

Hudhrat përbëhen nga anti-oksidantët dhe përbërësit anti inflamatorë. Konsumi i tyre lidhet ngushtë me reduktimin e stresit oksidativ dhe mirëfunksionimin e aparatit respirator. Një studim në Kinë ka zbuluar se konsumimi i hudhrave të gjalla të paktën dy herë në javë lidhej ngushtë me uljen e rrëzikut që të prekeni nga kanceri i mushkërive në të ardhmen.

Salmoni

Një nga ushqimet kryesore që ndikon në pastrimin e mushkërive është salmon. Një burim i shkëlqyer omega-3. Disa kërkime sugjerojnë se konsumi i salmonit ndihmon gjithashtu në mushkëri më të pastra.

Bananet

Të pasura me potas, fiber dhe vitamin C, bananet janë shumë ushqyese dhe me veti kuruese përsa i përket mushkërive.

Studimet kanë provuar se potasi i gjendur me shumicë tek to ndihmon tek mushkëritë dhe parandalon problemet me frymëmarrjen.

Të tjera studime tregojnë se konsumi i tyre tek fëmijët i ndihmon këta të fundit nga azma.

Ndani me miqtë tuaj:
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram